Dünya’nın en bilinen 10 sığır Irkı


1. Angus
Bu ırk İskoçya da yetiştirilen en bilinen etçi sığırlardan bir tanesidir. Bu ırkın tanınmasındaki en önemli özellik etidir, etinin kalitesi diğer etçi sığırlardan son derece iyidir. Kaliteli olmasındaki sebeplerden bir tanesi de et-yağ oranın düşük olmasıdır bu oran %6-7 dir.

 

 

 

 

2. Holstein
Siyah alaca olarak da adlandırılan bu ırk Hollanda da elde edilmiştir. Süt sığırları arasında süt verimi en iyi olanlardan bir tanesidir yılda ortalama 7.000 lt ila 10.000lt süt vermektedir.

 

 

 

 

3. British White
İngiltere merkezli bir ırk olan British White aynı zamanda Avusturalya ve ABD de yetişebilmektedir Başlarda süt verimliği için yetiştirilirken son zamanlarda eti ön plana çıkmıştır. Görünüm özelliklerinden en dikkat çekeni boynunun olmamasıdır.

 

 

 

4. Ayrshire
İskoçya dan ABD, Kenya, Brezilya gibi dünyanın bir çok ülkesine yayılmıştır. Fiziksel olarak memelerinin düzgün olması dikkatleri üzerine çekmektedir. Süt sığırı olmasını yıllık ortalama 5.000 lt süt vermesine borçludur. Sütünün kulanım alanları tereyağı, peynir, dondurma gibi süt ve süt ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığı yerlerdir.

 

 

5. Chianina
Tarihi 2000 yıla dayanmaktadır. Arabaları çekmek , tarlaları sürmek ve daha bir çok işte kullanılan Chianina günümüzde etinin yumuşak ve yağsız bir ete sahip olması nedeniyle yetiştirilmektedir bu neden den dolayı etçi sığır kategorisinde yer almıştır.

 

 

 

6. Salers
Tarihin tozlu sayfalarına kadar dayanan geçmişi ile bilinen saf kan Salers sığırı adını Fransa’nın Salers Kentinden almıştır. Fransa da sütü için yetiştirilirken ABD den getirilmiş sığır spermleri ile melezlendikten sonra günümüzde etçi sığır kategorisinde yer almaktadır. Yapısal olarak etçi sığırların arasında en geniş kalça yapısına sahiptirler

 

 

7. Charolais (Şarole)
İrlanda da yaygın olarak yetiştirilen Charolais, ineklerde 900kg boğalarda ise 1100kg ağırlığa ulaşabilirler. Etçi sığır kategorisinde yer alan Charolais hızlı büyür ve aynı zamanda çok hızlı kilo alır ancak çok fazla beslenmesi gerekir bu yüzden üreticiler yem konusunda dikkatli olmak zorundadırlar. Yem kalitesine yağlar kasa dönüşebilir.

 

 

8. Brangus
Bu ırk ABD’li yetiştiriciler tarafından melezleme sonucu üretilmiştir. Eti bakımından Angus, dayanıklılık bakımından Brahman ve birçok cinsten daha gelişmiş annelik içgüdüsü vardır. Kategori olarak Etçi Sığırdır.

 

 

 

9. Galloway
Etçi sığır olan Galloway uzun tüylü, Boyunsuz ve orta boyda olan bir ırk tır. Annelik ve sperm verimi açısından gayet iyidir. Et üretimi için yetiştirilen Galloway in sağlık yönünden bir sıkıntı çekmemeleri yetiştiriciler için çok iyi bir özelliktir. Ömürleri yaklaşık 20 yıl sürer. İnekler 600kg boğalar ise 900kg ağırlığa kadar çıkabilmektedir.

 

 

 

10. Limousine
Adını Fransa’nın Limousine bölgesinden almıştır. Annelik içgüdüsü ve sperm verimi çok iyi durumdadır. Özelliklerinden öne çıkanı kolay doğum yapmasıdır. Etindeki yağ oranın az oluşu etini kaliteli yapan etkenlerden bir tanesidir. Avrupa’nın Top-Genetik Irkı olarak seçilmiştir.

+ Yorum yok

Yorum yaz